ΣΥΡΙΖΑ: Γλίτωσε τα χειρότερα, αισιοδοξεί για το φθινόπωρο – Μικρή δημοσκοπική ανάσα για το καλοκαίρι και στο βάθος… Τσίπρας

Με αισιοδοξία – τηρουμένων των αναλογιών – κλείνει η τρέχουσα πολιτική σεζόν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τις οποίες οι εταιρείες κατεβάζουν ρολά για τα «μπάνια του λαού» και δίνουν ραντεβού για τις αρχές με μέσα Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη.
Δείχνει να επανέρχεται δηλαδή στην πιο «ασφαλή» περιοχή από το 5% και άνω. Άπαξ και απέφυγε τον κίνδυνο να καταγραφεί σε οριακά ποσοστά, απειλητικά για την επιβίωσή του, όπως το 4% και το 3%, τα οποία θα δημιουργούσαν έντονη αίσθηση αποδρομής και διάλυσης, μπορεί να διατηρεί την ελπίδα περαιτέρω ανάκαμψης από Σεπτέμβριο.
Αν και δεν υπήρξαν πολλές έρευνες εντός του Ιουλίου, το 2,9% (πρόθεση ψήφου) της Interview στις 24 Ιουνίου, αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδειξε να επιβεβαιώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η Κουμουνδούρου είχε σπεύσει να καταγγείλει σε πολύ υψηλούς τόνους την εν λόγω εταιρεία και τη συγκεκριμένη έρευνα, λέγοντας ότι είναι «παντελώς αναξιόπιστη», κάνοντας λόγο για πρακτικές που λειτουργούν ως εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης με στόχο την «αναπαραγωγή στοιχείων που μαγειρεύονται» και δείχνοντας από πίσω το «σύστημα Μαξίμου».
Στη δημοσκόπηση της Prorata για το newsbomb.gr (μεταξύ 11 – 16 Ιουλίου) ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει έκτος στην κατάταξη, ωστόσο καταγράφεται στο 7% (με άνοδο μισής μονάδας) στην πρόθεση ψήφου και στο 8% στην εκτίμηση.
Στη δημοσκόπηση της Real Polls για το Protagon (για το διάστημα 11 – 14 Ιουλίου) ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 5,2% στην πρόθεση ψήφου και 6,6% στην εκτίμηση ψήφου.
Στην Κουμουνδούρου αποδίδουν αυτή τη μικρή άνοδο στην «επανεκκίνηση» του κόμματος, με ανανέωση των προσώπων στα όργανα, στην εξωστρεφή και πιο συνεκτική από το πρόσφατο παρελθόν εικόνα μετά το συνέδριο, χωρίς εσωκομματικές εντάσεις, και στους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Αλλά και στην από κοινού με τη Νέα Αριστερά κατάθεση της πρότασης Προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που όπως λένε αποτέλεσε ένα θετικό πολιτικό γεγονός.
Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι – αν δεν αλλάξουν τα πράγματα προς το χειρότερο το φθινόπωρο – να καταφέρει να προσεγγίσει διψήφιο ποσοστό και να κλείσει την «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ.
Επιθέσεις σε ΠΑΣΟΚ
Εξ ου και ο κατά κάποιον τρόπο «διμέτωπος», αφού δεν είναι μόνο η κυβέρνηση απέναντι στην οποία έχει υψώσει τους τόνους, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να πιέσει από τα αριστερά με το θέμα του μεταναστευτικού, την Προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κάθε αφορμή.
Τα καλέσματα στη Χαριλάου Τρικούπη για κοινοβουλευτική συνεργασία κατά βάση αποτελούν μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ στο ακροατήριο στα αριστερά του, αφού είναι σαφές ότι το Κίνημα εξακολουθεί να πορεύεται με τη στρατηγική της αυτονομίας, χωρίς διάθεση συνεργασιών. Με προεξοφλημένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμη και σε μίνιμουμ κοινές δράσεις και συντονισμό – τουλάχιστον από την πρόταση μομφής του Φεβρουαρίου και ύστερα – ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται να εγκαλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για «απομονωτισμό», «περιχαράκωση», «μικροκομματικές» επιλογές, αλλά και «συναινετικό ταγκό» με την κυβέρνηση.
Από την άλλη, η συνεργασία με τη Νέα Αριστερά στην κατάθεση πρότασης σύστασης Προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Προανακριτικής για τον Καραμανλή, δημιούργησε ένα θετικό κλίμα, αν και η συνέχεια δεν θεωρείται ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ισχυροποίησή του, στόχευση με την οποία συμφωνούν όλες οι πλευρές εντός του κόμματος, και από εκεί και πέρα οι συνεργασίες – όπου κατά βάση μιλάμε για προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά – παραμένουν στο «μενού» της πλειοψηφίας. Η μειοψηφία εξακολουθεί να βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο μιας πιο στενής συμπόρευσης – φοβούμενη μια ανταγωνιστική φράξια στο εσωτερικό του κόμματος σε συμμαχία με την πλειοψηφία. Από τη Νέα Αριστερά πάντως ακόμη και όσοι θέλουν τη συνεργασία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρονται σε καμία περίπτωση για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν μόνο το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συνεργασίας.
Ο «παράγων» Τσίπρας
Όλα τα παραπάνω βέβαια τελούν υπό τη «σκιά» των προθέσεων και υπό την αίρεση των κινήσεων Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει μεθοδικά την ανανέωση του προσωπικού του προφίλ (rebranding) – και με την υπόθεση των πρακτικών του Ιουλίου του 2015 δημιούργησε την αίσθηση ότι είναι αποφασισμένος σε πρώτη φάση να «επιδιορθώσει» την πολιτική του φυσιογνωμία, τουλάχιστον από τις φθορές που έχει προκαλέσει η προπαγάνδα του αντιπάλου. Σε αυτή τη φάση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγγράφει το βιβλίο του με τα απομνημονεύματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει κορύφωση αυτής της προσπάθειας.
Από εκεί και πέρα, θα ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη κίνηση, αν φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το τέλος του χρόνου μπορέσει πέρα από το rebranding να επιλύσει πρακτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αποτελούν προϋπόθεση για έναν νέο φορέα. Θα πρέπει επίσης να έχει διαμορφώσει και μια πιο στέρεη εικόνα για τα πολιτικά περιθώρια επιστροφής.
Μια κίνηση πάντως σε αυτή την κατεύθυνση θα ταράξει και πάλι την ηρεμία του ΣΥΡΙΖΑ και θα θέσει στην ηγεσία σκληρά διλήμματα.
Η πλευρά Πολάκη το τελευταίο διάστημα ζητά επίμονα ο πρώην πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, με το σκεπτικό πως όσο αιωρείται το ενδεχόμενο του νέου φορέα, βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, η πλειοψηφία δείχνει να ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο – με τοποθέτηση φιλοτσιπρικών προσώπων σε θέσεις – κλειδιά, όπως για παράδειγμα ο νέος γραμματέας Στέργιος Καλπάκης ή ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Ζαχαριάδης – σε μια λογική ότι τυχόν κίνηση Τσίπρα δεν είναι ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο, αλλά μπορεί να τον περιλαμβάνει.
Προς το παρόν πάντως η επίσημη τοποθέτηση της ηγεσίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο τον Σωκράτη Φάμελλο και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα υπηρετούν ένα κοινό σχέδιο, ο καθένας απ’ το μετερίζι του, για την ανάταξη του κόμματος και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο μια προοδευτική κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία