Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της πανδημίας μετά τις καταγγελίες αποκλεισμού του Θ. Λύτρα

Αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία για την παροχή πρόσβασης στα δεδομένα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταγγελία ότι ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας αποκλείστηκε από στοιχεία αφού δημοσίευσε μελέτη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκαν τις επιστημονικές έρευνες που κατέδειξαν το συντριπτικό ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Η ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Αθήνας Χριστόφορου Βερναρδάκη και θέμα: «Διαχείριση και Διάθεση των Ανοικτών Δεδομένων της Πανδημίας Covid-19 από το Υπουργείο Εσωτερικών, Ελεύθερη Πρόσβαση σε όλα τα Επιδημιολογικά Δεδομένα, καθώς και στα αντίστοιχα Συσχέτισης Θνησιμότητας και Νοσηλείας».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι αφενός επιχείρησε να «αποδομήσει» τις έρευνες και αφετέρου ότι προχώρησε σε «τιμωρητικό αποκλεισμό» ερευνητών από τα δεδομένα του συστήματος επιδημιολογικής παρατήρησης, της θνησιμότητας και των όρων συντέλεσής της.

Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη συγκέντρωση και την ανάρτηση των σχετικών στοιχείων «δεν εφαρμόζει τις διατάξεις περί ανοικτών δεδομένων του νόμου (4727/2020) που ψήφισε η ίδια η ΝΔ.

«Το υπουργείο Εσωτερικών καταστρατηγεί το σχετικό νόμο και με το γεγονός όχι μόνο ότι δεν επιτρέπει τη δημοσιεύση δεδομένων τα οποία θεωρούνται νομίμως ανοικτά αλλά δεν τα αναρτά καν ούτε στο Μητρώο Δεδομένων του Δημόσιου Τομέα κατά παράβαση του άρθρου 67» κατήγγειλαν.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών να προβεί αμέσως στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η ανάρτηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων της Πανδημίας Covid-19, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων περί ανοικτών δεδομένων του.

Επίσης του ζήτησαν να ξεκαθαρίσει σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στα ειδικά και γενικά επιδημιολογικά δεδομένα για την αξιοποίηση τους από όλους τους ερευνητές. Τέλος ρώτησαν τον υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να επιτευχθεί η τακτική ενημέρωση του κοινού για όλα τα δεδομένα, τις παραμέτρους και την πορεία της πανδημίας Covid-19.

Οι αναρτήσεις Λύτρα

Ο κ. Λύτρας – που φέρεται να είναι και από τους συντάκτες της έκθεσης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ – με αναρτήσεις του σε ψηφιακές πλατφόρμες είχε απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να παράσχει πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στους επιστήμονες.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης μας άρχισε να γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ανοιχτά δεδομένα. Ελπίζω να το κατανοήσουν κάποια στιγμή και οι αρμόδιοι και να προβούν σε ριζικές αλλαγές» ανέφερε.

Παράλληλα είχε αφήσει αιχμές ότι ο ΕΟΔΥ αρνείται να παραχωρήσει τα στοιχεία στους μελετητές με διάφορες προφάσεις. «Τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και να σου τα αρνούνται *5 μήνες* μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις» είχε τονίσει.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button