Κόσμος

Τα σχέδια του Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έπεσαν σε τσέχικο και ευρωπαϊκό τοίχο

Μέσα στην αναμπουμπούλα που ο ίδιος δημιουργεί, ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε και πάλι το θέμα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόνο που το θέμα αυτό έσπευσαν να κλείσουν Κομισιόν και Τσεχία.

O Ερντογάν κατά τις συναντήσεις του με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα, και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλησε να ανοίξει την ατζέντα για το «ξεπάγωμα» της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας και την επανέναρξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η απάντηση που πήρε, όμως, ήταν ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα, όπως είπε διπλωματική πηγή στο Mega, η τσεχική προεδρία της ΕΕ είναι έντονα ενοχλημένη με την στάση της Τουρκίας πριν τη Σύνοδο.

Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να έχει μεγαλύτερη αντιπροσωπεία συγκριτικά με τις άλλες χώρες και η διοργανώτρια του συνεδρίου ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους.

H Τουρκία επέμεινε, με τον Τούρκο πρέσβη στην Τσεχία να εκβιάζει ότι σε περίπτωση που δεν επιτρεπόταν στην Τουρκία να φέρει τον αριθμό των ατόμων που ήθελε, τότε δε θα πήγαινε ούτε ο Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι διπλωματική πηγή ανέφερε στο MEGA ότι ο Ερντογάν ήθελε να τύχει υποδοχής «σούπερ σταρ» λόγω του ρόλου της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο το μόνο που κατάφερε ήταν να εξοργίσει τους Ευρωπαίους.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button