Οικονομία

Τσάπαλος: Προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων ο 5ος τραπεζικός πυλώνας -Στο χείλος της καταστροφής η Τράπεζα Αττικής επί ΣΥΡΙΖΑ

Η δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα θα είναι ξεκάθαρα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, σχολίασε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Action24.

Αν και ο κ. Τσάπαλος τόνισε πως από τη θέση όπου βρίσκεται δεν μπορεί ούτε να σχολιάσει ούτε να αξιολογήσει ενδεχόμενες ή διαφαινόμενες συμφωνίες στον τραπεζικό κλάδο ή οποιονδήποτε άλλον κλάδο της οικονομίας, ωστόσο απάντησε στο ερώτημα γιατί θα ήταν θετικό για την ελληνική οικονομία να δημιουργηθεί ένας 5ος τραπεζικός πυλώνας.

Άμεση συνέπεια, θετικότατη στις επιχειρήσεις και στους πολίτες

«Ξεκάθαρα ναι, γιατί είναι προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση το λέει συστηματικά εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ότι άπαξ και φτιαχτεί αυτός ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών θα ενισχυθεί, θα ενταθεί, κι αυτό θα έχει άμεση επίδραση, θετικότατη, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.
Θα μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, ακριβώς γιατί θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, οι τράπεζες θα δίνουν ευκολότερα δάνεια στον κόσμο. Θα μειωθούν οι προμήθειες. Όσο μπαίνουν νέοι παίκτες στον τραπεζικό κλάδο, σοβαροί και ισχυροί, με απώτερο και άμεσο όφελος στους ίδιους τους πολίτες και στις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

<iframe width=”720″ height=”407″ src=”https://www.youtube.com/embed/BUFP7yt70Fs” title=”Ο Ομηρος Τσάπαλος για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” referrerpolicy=”strict-origin-when-cross-origin” allowfullscreen></iframe>

Επί ΣΥΡΙΖΑ η Τράπεζα Αττικής δεινοπάθησε, ήταν στο χείλος της καταστροφής

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολίασε και την ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον 5ο πυλώνα, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο, ενώ υπενθύμισε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Τράπεζα Αττικής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλό είναι να έχουμε μπροστά μας επίσης ανακοινώσεις, και όταν τις έχουμε, να τις αξιολογούμε και να λέμε τα θετικά και τα αρνητικά. Αυτό το οποίο μου κάνει εντύπωση ωστόσο είναι για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ανακοίνωση για ένα θέμα το οποίο -ξαναλέω- δεν έχει επισημοποιηθεί, δεν έχουμε μπροστά μας κάτι δεδομένο για να μπορούμε να το σχολιάσουμε για την Τράπεζα Αττικής.

Η Τράπεζα Αττικής θυμίζω τι τράπεζα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια προνομιακή τράπεζα, η οποία συστηματικά εξυπηρετούσε επιχειρηματικά συμφέροντα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια τράπεζα που επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεινοπάθησε, έχασε μεγάλο κομμάτι των πελατών της, ήταν στο χείλος της καταστροφής, ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν τα δάνεια και οι εγγυητικές επιστολές ήταν πάρα πολύ ύποπτος και διαβλητός. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση πώς έσπευσε να κάνει αυτή την ανακοίνωση.

Θέτω μια απορία μου, δεν ξέρω γιατί αυτό το τρέξιμο για να γίνει αυτή η δήλωση».

Χθες, εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησαν με αιχμηρό τρόπο στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με την Τράπεζα Αττικής.

«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει, θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτική της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής.

Διότι η λεηλασία στην οποία προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο» ανέφεραν οι κύκλοι του ΥΠΕΘΟ.

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου δίνει σήμα στους επενδυτές

Παράλληλα, ο κ. Τσάπαλος πρόσθεσε και τη σημασία της επιρροής της επενδυτικής βαθμίδας στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, γιατί δίνει σήμα και στους έξω και στους μέσα ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα. την οποία μπορούν να εμπιστευτούν οι επενδυτές.
«Η επενδυτική βαθμίδα έχει επιρροή στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου γιατί δίνει σήμα και στους έξω και στους μέσα ότι η Ελλάδα είναι μία σοβαρή χώρα που μπορείτε να επενδύσετε και στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. Άρα, αν δημιουργηθεί ένας 5ος τραπεζικός κλάδος, η εικόνα και η θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί διεθνώς και στο τραπεζικό κομμάτι και συνολικότερα. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας το να έχουμε ισχυρούς παίχτες, ισχυρές τράπεζες στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι ένα σήμα ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, «ελάτε να επενδύσετε στη χώρα μας».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button