Ελλάδα

Αναστάτωση μετά από πληροφορίες για «πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ» – Διαψεύδει ο πρύτανης

Σε διάψευση προχώρησε σήμερα (19/03) το πρωί ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φειδάς, σχετικά με δημοσίευμα ότι κουκουλοφόροι παραβίασαν την πόρτα του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Open για το θέμα ο Χαράλαμπος Φειδάς, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξήγησε παραβιάστηκε απλά ένα λουκέτο και ο πυρηνικός αντιδραστήρας «είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας.

Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό.

Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν έχει καμία προσπάθεια εισβολής στον χώρο τις προηγούμενες ημέρες.

«Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω.

Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».

Αναφορικά με το γιατί κλήθηκε η αστυνομία το περασμένο Σάββατο, ο πρύτανης απάντησε:

«Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στο 1.3 εκατομμύρια.

Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και την δυνατότητα να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα.

Η αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη σχολή θετικών επιστημών γιατί κατά πάσα πιθανότητα θεώρησε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button