Ελλάδα

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (28/03) είναι ιδιαίτερα αισθητή στη χώρα μας η αφρικανική σκόνη.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος έδειξε και τις χαρακτηριστικές εικόνες όπως τις κατέγραψε ο δορυφόρος της ΝASA.

«Το πόσο σκόνη έχει υπάρχουν σταθμοί που το μετρούν», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ.Γιαννόπουλος μιλώντας για την πυκνή σκόνη από την Αφρική που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Όπως συμπλήρωσε μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά της χώρας, ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει.

Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο

«Ήδη στο Ιόνιο έχουν επικρατήσει δυτικοί άνεμοι» τόνισε ο κ.Γιαννόπουλος ενώ όπως είπε το ερώτημα είναι εάν θα βρέξει στην Αττική το πρωί με αποτέλεσμα να υπάρχει λασποβροχή. Οι εικόνες από την σκεπασμένη με σκόνη Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικές.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.

Από πλευράς του, για το φαινόμενο, διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του σχολίασε:

«Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια.

Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
✅Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar… pic.twitter.com/taVmPxriYE

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) March 27, 2024

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button