Κόσμος

«Σύννεφα πολέμου» μετά τις εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – Εκατέρωθεν απειλές για κλιμάκωση

Επικίνδυνη κλιμάκωση επικρατεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με την ανησυχία για την τέταρτη σύρραξη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας να εντείνονται.

Η Ινδία έχει πολιτική «μη χρήσης πυρηνικού όπλου παρά μόνο σε περίπτωση επίθεσης», ενώ πολιτική του Πακιστάν είναι να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση και συμβατικών στρατιωτικών επιθέσεων, επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ο ινδικός στρατός εξαπέλυσε πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τοποθεσίες στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σε μια επίθεση που ονόμασε «Επιχείρηση Sindoor». Ο πακιστανικός στρατός ισχυρίζεται ότι ανταπέδωσε, καταρρίπτοντας πολλά ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

(AP Photo/K.M. Chaudary)

Ινδικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ και στη στρατηγικής σημασίας επαρχία Πουντζάμπ, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων κατοίκων ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Το Κασμίρ, μήλον της έριδος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν φλέγεται για ακόμη μία φορά. Κατά μήκος των διαφιλονικούμενων συνόρων στο Κασμίρ Ινδοί και Πακιστανοί εθνοφρουροί αντάλλαξαν πυρά. Και εκεί δεκάδες άμαχοι και από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μόντι, κατά την «Επιχείρηση Sindoor» επλήγησαν εννέα βάσεις τρομοκρατών – και όχι του πακιστανικού στρατού, σε απάντηση για την τρομοκρατική επίθεση στο Ινδικό Κασμίρ τον Απρίλιο με 26 νεκρούς τουρίστες.

Η πακιστανική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ( Στρατός του Θεού) που έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις, ανακοίνωσε ότι 10 συγγενείς και στενοί συνεργάτες του ηγέτη της, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης από τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Ινδίας.

«Νωρίτερα σήμερα το πρωί, όπως θα γνωρίζετε, η Ινδία άσκησε το δικαίωμά της να ανταποκριθεί και να προλάβει, καθώς και να αποτρέψει περισσότερες τέτοιες διασυνοριακές επιθέσεις. Αυτές οι ενέργειες ήταν υπολογισμένες, μη κλιμακούμενες, αναλογικές και υπεύθυνες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βικράμ Μίσρι.

Η Ινδία αρνείται ότι στόχευσε μη στρατιωτικές περιοχές, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρησή της επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική υποδομή». Κατηγορεί επίσης το Πακιστάν ότι βομβάρδισε πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου στο Κασμίρ και σκότωσε τουλάχιστον 10 Ινδούς.

(AP Photo/K.M. Chaudary)

Καταγγέλλοντας πράξη πολέμου το Πακιστάν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέρριψε πέντε αεροσκάφη του ινδικού στρατού εντός ινδικού εναέριου χώρου.

«Το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα και θα ανταποκριθεί σε αυτή την επιθετικότητα σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν, Αχμέντ Σαρίφ Τσάουντρι.

Τουλάχιστον 26 Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί στις έξι πόλεις-στόχους, σύμφωνα με τον Αχμέντ Σαρίφ Τσάουντρι.

Απάντηση στις επιθέσεις εναντίον του ορκίζεται και το Νέο Δελχί, ενώ ο εναέριος χώρος του Πακιστάν και πολλά Ινδικά αεροδρόμια παρέμειναν κλειστά επί ώρες, πολλές ασιατικές αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν σε εκτροπές πτήσεων, τα σχολεία δεν άνοιξαν σε πολλές περιοχές, ενώ σε όλη την ινδική επικράτεια πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού.

Η πακιστανική κυβέρνηση αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμαντ Ισάκ Νταρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι και τον ενημέρωσε για «τα πρόσφατα κλιμακούμενα μέτρα της Ινδίας».

Ο Ισάκ Νταρ «δήλωσε ότι το Πακιστάν καταδίκασε έντονα την άνανδρη ενέργεια της Ινδίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των καθιερωμένων κανόνων των διακρατικών σχέσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Συμμερίστηκε επίσης ότι το Πακιστάν είχε ασκήσει αυτοσυγκράτηση, αλλά η Ινδία, με την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, συνέχισε να απειλεί την περιφερειακή ειρήνη», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Έκκληση της Δύσης για αυτοσυγκράτηση

Η Δύση καλεί και τις δύο πυρηνικές δυνάμεις σε αυτοσυγκράτηση. «Είναι ντροπή. Ξέρουμε πως μάχονται εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες. Απλά ελπίζω να τελειώσει αυτό πολύ γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξέφρασε με ανάρτηση στο Χ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί, η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι προτεραιότητα, ενώ πρέπει να επικρατήσουν ο διάλογος και η διπλωματία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και κάλεσε και τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η Ινδία και το Πακιστάν είναι και θα είναι πάντα γείτονες η μία της άλλης. Είναι και οι δύο γείτονες της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

«Η ανθρωπότητα δεν αντέχει σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η χειρότερη κλιμάκωση των τελευταίων δύο δεκαετιών στο Κασμίρ φέρνει στο προσκήνιο τους φόβους για τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός ανοικτού πολέμου ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις με τις ρίζες της σύγκρουσής τους να πηγαίνουν 78 χρόνια πίσω στη διχοτόμηση της Βρετανικής Ινδίας το 1947, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της κυρίως ινδουιστικής Ινδίας και του κυρίως μουσουλμανικού Πακιστάν,

Το Κασμίρ όμως παρέμεινε όμως διαιρεμένο. Τα δύο τρίτα κατέχει η Ινδία, και το υπόλοιπο το Πακιστάν και η διαμάχη παραμένει ανεπίλυτη.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button