Πολιτική

Δένδιας: H Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας

Για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, με το τελευταίο θέμα να κυριαρχεί, όπως αναμενόταν.

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν διεθνής συμφωνία κανενός είδους», δήλωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε επίσης: «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».

Στις κοινές δηλώσεις, τόσο ο Έλληνας όσο και ο Αιγύπτιος υπουργός εξέφρασαν τη βούλησή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής» ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να απαντήσει σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας».

«Συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των χωρών Αιγύπτου και Ελλάδας και Κύπρου» είπε αρχικά ο κ. Σούκρι και ανέφερε ότι συζήτησαν τα περιφερειακά προβλήματα και πώς να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Ακόμα συζήτησαν για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Ι was welcomed by #Egypt counterpart #Sameh_Shoukry. Talks focused on – long-standing strategic relations, #EasternMediterranean, #Libya. pic.twitter.com/XJsBwRJHKk

— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 9, 2022

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button