Εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ: «Καλύτερα ένα deal από no deal» – Ικανοποιημένοι για τη συμφωνία, προβληματισμένοι για το περιεχόμενο οι Ευρωπαίοι

Μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία. Κάπως έτσι έχουν αντιμετωπίσει -σε μια πρώτη αντίδραση- οι ευρωπαίοι την συμφωνία που έκανε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σκωτία.
Μια συμφωνία που επιφέρει 15% δασμούς σε όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ενώ το 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο παραμένει ως έχει.
Μπορεί οι δύο επικεφαλής να έφυγαν χαμογελαστοί με τους συνεργάτες τους να… χειροκροτούν για τη συμφωνία, ωστόσο αυτή έχει πολλές ασάφειες και προς το παρόν θετικά αντιμετωπίζεται μόνο το ότι οι δύο πλευρές τα βρήκαν και δεν πάνε σε εμπορικό πόλεμο.
Ουσιαστικά προτιμούν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο, με χαρακτηριστική τη δήλωση του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ήταν υπέρμαχος μιας αυστηρής απάντησης στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία.
«Αποτράπηκε μια εμπορική σύγκρουση που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εξαγωγικά προσανατολισμένη γερμανική οικονομία», είπε.
Ναι μεν, αλλά…
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Τάισετς Μάρτιν είπε πως είναι μια καλή συμφωνία, όμως θα κάνει το εμπόριο πιο «δύσκολο» με 15% δασμούς.
Στη Γαλλία δεν πανηγύρισαν καθώς βλέπουν μεν «προσωρινή σταθερότητα», αλλά επιμένουν ότι χρειάζεται κι άλλες διαπραγματεύσεις αυτή η συμφωνία.
«Η συμφωνία για το εμπόριο που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ΗΠΑ θα φέρει κάποια προσωρινή σταθερότητα στους παράγοντες της οικονομίας που απειλούνταν από την αμερικανική δασμολογική κλιμάκωση, αλλά είναι ετεροβαρής», εκτίμησε ο Μπενζαμέν Χαντάντ, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με «βαριές απώλειες».
«Είναι θετικό ότι η συμφωνία εξαιρεί τομείς-κλειδιά της γαλλικής οικονομίας (αεροναυτική, οινοπνευματώδη, φάρμακα), αποκλείει οποιαδήποτε παραχώρηση στους ευαίσθητους αγροτικούς τομείς μας και διατηρεί αλώβητους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για ζητήματα όπως η πληροφορική και η υγεία, όμως ας είμαστε σαφείς: η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και δεν μπορεί να είναι διαρκής» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «επιλογή του οικονομικού εξαναγκασμού περιφρονώντας πλήρως τους κανόνες του ΠΟΕ» από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο υπουργός Βιομηχανίας Μαρκ Φερατσί έκρινε πως «αυτή η ιστορία δεν τελείωσε», εκτιμώντας πως θα χρειαστούν κι άλλες συνομιλίες, διάρκειας εβδομάδων ή ακόμη και μηνών, προτού η συμφωνία οριστικοποιηθεί επίσημα.
Επιφυλακτική και η Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι είναι «θετικό» το ότι υπήρξε συμφωνία, αλλά για το αν είναι μια καλή συμφωνία, θα πρέπει να δει τις λεπτομέρειές της.
CNN: Απέφυγαν το χειρότερο σενάριο, αλλά δεν πανηγυρίζουν
Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που θα κρίνουν και την στάση των «27» οι οποίοι γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια να πουν «όχι» στην συμφωνία και θα την ψηφίσουν, όμως το ότι πέρασαν τα «θέλω» του Τραμπ και η αμυντική στάση της Φον ντερ Λάιεν που μίλησε για «ισορροπία» στους δασμούς μεταξύ των δύο πλευρών, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για χειροκροτήματα…
«Νομίζω ότι πετύχαμε ακριβώς το σημείο που θέλαμε να βρούμε. Επαναφορά της ισορροπίας αλλά και δυνατότητα εμπορίου και στις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει καλές θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ευημερία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κι αυτό ήταν σημαντικό για εμάς» είπε χαρακτηριστικά η Λάιεν.
Την ίδια στιγμή, το CNN σε ανάλυσή του αναφέρει πως με αυτή τη συμφωνία «αποφεύχθηκε η καταστροφή, αλλά λίγοι πανηγυρίζουν».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγαν το χειρότερο σενάριο: έναν καταστροφικό, ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ συμμάχων που απειλούσε να αυξήσει τις τιμές σε μεγάλο αριθμό αγαθών και να επιβραδύνει δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Το πλαίσιο έφερε μια αίσθηση ανακούφισης και για τις δύο πλευρές – αλλά λίγοι είναι αυτοί που πανηγυρίζουν για την ίδια τη συμφωνία».
Οι απορίες
Παρά την ανακούφιση για την συμφωνία, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, κυρίως για τους «27» της Ευρώπης. Η ΕΕ θα αυξήσει τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια και θα δεσμευτεί να αγοράσει αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεδομένα θα ξοδέψει και πολλά δισεκατομμύρια για αμυντικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, την ώρα που καταργεί τους δασμούς σε μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και εξαρτημάτων αεροπλάνων, ημιαγωγών, γενόσημων φαρμάκων και ορισμένων χημικών και γεωργικών προϊόντων.
Δεν είναι σαφές επίσης αν θα επιβαρύνουν επιπλέον την ΕΕ αυτές οι επενδύσεις με αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά της. Την ίδια ώρα, η αγορά ενέργειας από τις ΗΠΑ μοιάζει περιττή από τη στιγμή που έχει μεγάλα αποθέματα από τη Ρωσία, ωστόσο ο Τραμπ «πάτησε πόδι» και σε αυτό το ζήτημα, απέναντι σε μία Φον ντερ Λάιεν που καθόταν σιωπηρή στο μεγαλύτερο διάστημα, ακούγοντας τις απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που με προβληματίζουν σχετικά με αυτή τη συμφωνία», είπε ο Μόρι Ομπσφελντ του Ινστιτούτου Πίτερσον για την Διεθνή Οικονομία.
«Θα πληρώνετε περισσότερα για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές σας. Αυτό σημαίνει η συμφωνία», πρόσθεσε από τη μεριά του ο Τζο Μπρουσουέλας, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM. «Αυτό δεν ενισχύει το εμπόριο, απλώς επιβάλλει φόρο στα ευρωπαϊκά αγαθά στις ΗΠΑ» πρόσθεσε.
Καταλήγει πως το μόνο που θα καταφέρει αυτό το μέτρο, θα είναι η αύξηση στις τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ, αλλά και στα κράτη της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
Βενεζουέλα: Καθαρή νίκη της παράταξης Μαδούρο στις δημοτικές εκλογές
Ακτή Ελεφαντοστού: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με απορριμματοφόρο
Τι σημαίνει η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς – Οι πρώτες αντιδράσεις