Ελλάδα

Φωτεινή Αθερίδου-Άκυρη η βάφτιση του παιδιού της: Καθηρημένος με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο ιερέας

Εξελίξεις στην υπόθεση της βάπτισης του γιου της Φωτεινής Αθερίδου και του Κωνσταντίνου Μαγκλάρα, στην πισίνα του κτήματος «Πύργος Μελισσουργού» στα Μεσόγεια, με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο Χατζηνικολάου να είναι ένα βήμα πριν την ακύρωση του μυστηρίου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Βάρης και Βουλιαγμένης κ. Αντωνίου που με απόφαση του ακυρώθηκε βάπτιση που είχε τελεστεί στις 2 Σεπτεμβρίου από τον ίδιο ιερέα, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας είναι αποφασισμένος να πράξει το ίδιο με το ζευγάρι των ηθοποιών να αναμένει τις αποφάσεις.

Από την άλλη στην ανακοίνωση που απέστειλε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στο κτήμα, όπου τελέστηκε η βάπτιση και ο πολιτικός γάμος του επώνυμου ζευγαριού, κάνει λόγο για ασέβεια και γελοιοποίηση του Μυστηρίου της Βαπτίσεως, καθώς σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το παιδί βαπτίστηκε μέσα σε πισίνα φορώντας το μαγιό του.

Ο Μητροπολίτης σκέφτεται σοβαρά μέχρι και να σφραγίσει τον ιδιωτικό ναό που υπάρχει μέσα στο κτήμα, όπου κάθε σαββατοκύριακο τελούνται γάμοι και βαπτίσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι διαχειριστές του κτήματος καλούνταν να απαντήσουν άμεσα στην Μητρόπολη, όμως εκείνοι όπως εξήγησαν στο protothema.gr καθυστέρησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παρεξήγηση.

Από την άλλη σημαντικότερο είναι το θέμα που έχει προκύψει με τον ιερέα Τιμόθεο, που όπως εξήγησε χθες στην εκπομπή Tlive είχε πάρει ευλογία από τον γέροντα του, προκειμένου να τελέσει το μυστήριο:

«Την οικογένεια τη γνωρίζω χρόνια. Ο παππούς, ο Θοδωρής Αθερίδης, είναι πάρα πολύ πιστός άνθρωπος και μάλιστα είχε και σοβαρή πνευματική μορφή. Παρόλα αυτά με πλησίασαν και με ρώτησαν αν μπορούν να κάνουν τη βάφτιση, γιατί το εγγονάκι του είναι μεγάλο. Το σκέφτηκα, πήρα την ευλογία από τον γέροντά μου και προέβην σε αυτή την πράξη».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο protothema.gr μεγαλόσχημοι κληρικοί από την Μητρόπολη Γλυφάδας αυτό είναι κάτι που του έχει απαγορευτεί με αποτέλεσμα όσους γάμους έχει τελέσει από το 2015, που έχει καθαιρεθεί με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να θεωρούνται άκυροι :

«Ο ίδιος ιερέας είχε τελέσει βάπτιση στις 2 Σεπτεμβρίου σε παραλία της Γλυφάδας. Όταν το πληροφορηθήκαμε βγάλαμε ανακοίνωση πως η βάπτιση είναι άκυρη, ζητώντας από τους γονείς να επικοινωνήσουν μαζί μας. Τελικά εκείνοι ενημερώθηκαν και μας κάλεσαν λίγες εβδομάδες μετά. Τους έχουμε ζητήσει αν θέλουν να επαναλάβουμε την βάπτιση».

Ο καθηρημένος ιερέας φαίνεται πως μετά την απομάκρυνση του έχει ακολουθήσει το παλαιοημερολογίτικο σχήμα: «Έτσι φαίνεται, όμως η ανακοίνωση της Μητρόπολης μας είναι συγκεκριμένη. Δεν έχει την δυνατότητα να τελεί μυστήρια έστω κι αν ισχυρίζεται πως ανήκει σε οποιαδήποτε παλαιοημερολογίτικη παραφυάδα. Τα μυστήρια είναι άκυρα. Από την στιγμή που έχει καθαιρεθεί δεν μπορεί να τελεί να τα της ιεροσύνης. Τα παιδιά μένουν αβάπτιστα και οι γάμοι άκυροι. Θέλει προσοχή από τους πιστούς».

Ο ιερέας είχε καθαιρεθεί το 2015, ενώ υπήρξε πρωτοπρεσβύτερος του ιερού ναού Κωνσταντίνου κι Ελένης στην Γλυφάδα:

«Για να καθαιρεθεί σημαίνει πως έκανε κάποια παραπτώματα που δεν ταίριαζαν με το δίκαιο της εκκλησίας. Δυστυχώς ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια. Όταν λέμε καθαίρεση σημαίνει πως δεν είναι πλέον ιερέας, δεν μπορεί να φοράει ράσα, πετραχήλι». Σύμφωνα με το ιστορικό του ο ιερέας είναι γνωστός και ως “ιερέας των επωνύμων” καθώς πριν καθαιρεθεί είχε παντρέψει δεκάδες επώνυμα ζευγάρια και είχε βαπτίσει πολλά από τα παιδιά τους. Προκειμένου να γίνει ιερέας είχε εγκαταλείψει την καριέρα του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανάμεσα στα ζευγάρια που έχει παντρέψει, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κώστας Καζάκος (υιό), η Ελλη Κοκκίνου, η Ευγενία Μανωλίδου με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Κώστα Γιαννακόπουλο με τη Φαίη Ξυλά και κουμπάρο τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Γιώργο Λεμπέση, τον Γιώργο Λιάγκα με τη Φαίη Σκορδά. Έχει βαπτίσει επίσης παιδιά αρκετών επωνύμων, όπως της Ελένης Μενεγάκη, της Ελλης Κοκκίνου, του Θάνου Πετρέλη, του Τάκη Φύσσα.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Μητρόπολης Γλυφάδας για την βάπτιση που είχε τελέσει ο ιερέας στις 2 Σεπτεμβρίου:

«Η Ιερά μητρόπολη επληροφορήθη ότι στις 2 Σεπτεμβρίου κάποιος που παρίστανε τον ιερέα πραγματοποίησε δήθεν βάπτιση στη θάλασσα στο κέντρο της Γλυφάδας .Επιθυμούμε λοιπόν να πληροφορήσουμε τους γονείς του παιδιού, τους οποίους δεν γνωρίζουμε, οτι η βάπτιση αυτή είναι άκυρος και το παιδί παραμένει αβάπτιστο διότι αυτός που ενεφανίσθη ως ιερέας έχει καθιερωθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο για πολύ σοβαρούς λόγους. Ως εκ τούτου δεν έχει δυνατότητα να ενεργεί μυστήρια, έστω και αν ισχυρίζεται οτι ανήκει σε οποιαδήποτε παλαιοημερολογίτικη παραφυάδα. Κατόπιν τουτων το παιδί πρέπει να βαπτιστεί από κανονικό ιερέα».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button