Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι Βρετανοί υπέρ της επιστροφής – Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση

Τουλάχιστον οι μισοί Βρετανοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που χρηματοδοτείται από Έλληνα βιομήχανο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η νέα δημοσκόπηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 54% των Βρετανών πιστεύει πως πρέπει να επανενωθούν με τα γλυπτά που βρίσκονται στο σημείο της Ακρόπολης.

Η μέτρηση σε δείγμα σχεδόν 2.000 πολιτών έγινε για λογαριασμό του οργανισμού Parthenon Project, που χρηματοδοτεί ο Έλληνας βιομήχανος πλαστικών Τζον Λέφα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που κοινοποιήθηκαν στο BBC, υπέρ της διατήρησης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο τάχθηκε μόνο το 16% των ερωτηθέντων.

Ο νόμος περί κληρονομιάς του 1983

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως ο συντηρητικός πρώην υπουργός Πολιτισμού Λόρδος Vaizey θα ζητήσει και αυτός την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και αναμένεται να στηριχθεί στο νόμο περί κληρονομιάς του 1983 για να υποβάλει πρόταση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων για συζήτηση επί του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Vaizey μιλώντας στο BBC ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Τονίζεται πως η Ελλάδα εδώ και χρόνια ασκεί πιέσεις με το Βρετανικό Μουσείο να απαντά πάντα ότι μόνο η κυβέρνηση της Βρετανίας μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα τους, με τη βρετανική κυβέρνηση να απαντά πως «οι συλλογές είναι θέμα των διαχειριστών».

Ο Λόρδος Vaizey επισκέφτηκε το μουσείο της Ακρόπολης μετά από πρόσκληση του Parthenon Project. Στόχος του Parthenon Project είναι να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ένα νέο νόμο για τα μάρμαρα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button