Υγεία

Γρίπη, κορονοϊός και ιώσεις – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κοινό κρυολόγημα, γρίπη και άλλες ιώσεις που πρακτικά εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας λόγω των μέτρων προστασίας, φέτος αναμένεται να κάνουν δυναμικό comeback.

H γρίπη και οι ρινοϊοί θεωρούνται οι πιο αθώοι από τους φθινοπωρινούς επισκέπτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι γονείς:

• Στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Ο RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, ενώ πλήττει επίσης ηλικιωμένους και βαριά ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Τα συμπτώματά του μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, ωστόσο στη διάρκεια της πανδημίας είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

• Οι αδενοϊοί, ιδιαίτερα λόγω της πιθανής σχέσης τους με την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά.

• Ο κορονοϊός. Παραμένει κίνδυνος για μικρούς και μεγάλους. Παρόλο που τα παιδιά νοσούν ήπια, η πρόληψη παραμένει σημαντική, καθώς ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό δεν είναι αμελητέος. Τα παιδιά πολύ συχνά αναπτύσσουν επίσης long COVID.

Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού μοιάζουν μεταξύ τους. Περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, καταρροή, κόπωση, απώλεια όσφρησης και γεύσης (το τελευταίο σύμπτωμα είναι συχνότερο στον COVID), κακουχία και πόνους στο σώμα.

Πότε πρέπει ένας γονιός να απευθυνθεί στον παιδίατρο

Αν για οποιοδήποτε λόγο ανησυχήσει για την πορεία της υγείας του παιδιού.
Αν το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές.
Όταν τα συμπτώματα επιμένουν.
Αν το παιδί είναι βρέφος κάτω των 3 μηνών.

Η διάγνωση

Παρουσία πυρετού και των άλλων συμπτωμάτων, πρώτα αποκλείεται ο κορονοϊός με ένα τεστ. Αν το τεστ είναι αρνητικό, μπορεί να πρόκειται για μια ίωση που μπορεί να αποδράμει σε λίγες μέρες, αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν η χειροτερεύουν μετά από αυτό το διάστημα, μπορεί να γίνει τεστ για γρίπη.

Ο έλεγχος για RSV πραγματοποιείται κυρίως για λόγους ιχνηλάτησης. Αλλά είναι χρήσιμο να το γνωρίζει κανείς, ιδίως αν στην οικογένεια υπάρχει άλλο παιδί με υποκείμενα νοσήματα ή βρέφος.

Σημαντικός ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός είναι το Νο1 εργαλείο που έχουμε για την πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων.
Τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 και καλό είναι να λάβουν και το αντιγριπικό εμβόλιο. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση.

Πηγή: Ιατρική Σχολή Yale

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button