Ελλάδα

Ιός του Δυτικού Νείλου: 10 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα – 26 νεκροί συνολικά

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν 10 επιπλέον κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 278. Παράλληλα, στους 26 καταγράφονται οι θάνατοι ασθενών που προσβλήθηκαν από τη νόσο στην Ελλάδα. Όλοι ήταν άνω των 61 ετών.

Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 11/10/2022 (ώρα 11.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα (180) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ενενήντα οκτώ είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1).

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (11/10/2022, ώρα 11.00), διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν δέκα (10) νέα κρούσματα.

Έχουν καταγραφεί είκοσι έξι (26) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη).

Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Πίνακας 1: Αριθμός δηλωθέντων περιστατικών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με και χωρίς εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), Ελλάδα, 2022, έως 11/10/2022 (ώρα 11.00)

Πρόκειται κυρίως για εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας.

Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από ιό ΔΝ αποδόθηκαν σε άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Στον Πίνακα 2 αναγράφεται η τρέχουσα κατάσταση νοσηλείας των εγχώριων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 2022.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button