Κυβέρνηση: Αρχίζει το «σκληρό ροκ» – Σύγκρουση με Ανδρουλάκη και στο βάθος… ΟΠΕΚΕΠΕ

Το πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, θα μπορούσε να έχει ως τίτλο «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πόλωσης», καθώς η κυβέρνηση, η οποία αισθάνεται στριμωγμένη και αντικειμενικά – λόγω των σκανδάλων, αλλά και των πολλών άλυτων προβλημάτων – αλλά και υποκειμενικά (η απουσία ενός «καθαρού και παρόντος κινδύνου» δεν της επιτρέπει να συσπειρώσει εύκολα το εκλογικό κοινό της), αναζητά αντίπαλο προκειμένου να αξιοποιήσει τη σύγκρουση για να κινητοποιήσει και εκείνους τους ψηφοφόρους που κρατούν αποστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ουδεμία έκπληξη προκαλούν οι πολύ υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν στις απαντήσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τόσο για το ζήτημα των τραπεζών («Χαίρομαι που θα υπερψηφίσετε την πρωτοβουλία μας παρά την κριτική. Καταλαβαίνω πως ζητάτε μηδενικές χρεώσεις και σε τρίτους παρόχους. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό. Είναι μια υπερρύθμιση, σοβιετικού τύπου. Μόνο τι ώρα θα ανοιγοκλείνουν τα φώτα δεν τους είπατε», του είπε ο ΥΠΟΙΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης), όσο και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «αν ανοίξουν τα στόματα, ο κ. Μητσοτάκης θα πάψει να είναι Πρωθυπουργός», για να απαντήσουν κυβερνητικές πηγές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εμφανίστηκε, για άλλη μία φορά, θυμωμένος, αλλά και σε πλήρη σύγχυση, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για τους “πράσινους φραπέδες”»).
Το… σκληρό ροκ αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τις θερινές διακοπές, αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και να επαναλάβει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ για προανακριτική για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και για δημιουργία τοξικού πολιτικού κλίματος στη χώρα, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Άλλωστε, η τακτική της κυβέρνησης πλέον συμπυκνώνεται στον αφορισμό ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν, πάντως, ότι «δεν συμψηφίζουμε. Συμψηφισμός είναι να λες, ότι επειδή και ένα άλλο κόμμα έχει στις τάξεις του μέλη, τα οποία έχουν την αντίστοιχη συμπεριφορά, δεν έχουν ευθύνη τα αντίστοιχα στελέχη ή μέλη τα οποία ανήκουν ή είναι εγγεγραμμένα στο δικό σου κόμμα».
Άλλη μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «χτυπάει το χέρι στο μαχαίρι» αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την επίθεση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, στη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη, για μια… λάιτ κριτική σε ανάρτησή του, επίθεση που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον Ν. Ανδρουλάκη να ζητά την παραίτηση του υπουργού. Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κάλυψε πλήρως τον Ά. Σκέρτσο, λέγοντας, μάλιστα, ότι «όταν κάποιος έχει και τις δύο ιδιότητες, δηλαδή είναι και δημοσιογράφος και Σύμβουλος επικοινωνίας ενός υπουργού, όταν ασκεί κριτική κατά της κυβέρνησης που συμμετέχει και ο υπουργός στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες, ο κόσμος να ξέρει, ότι αυτός που κάνει το σχόλιο, το αρνητικό, το σκωπτικό, το δηκτικό, που το επιτρέπει, εννοείται η ελευθερία του λόγου, είναι αυτονόητο, ο κόσμος να ξέρει ότι έχει και αυτή την ιδιότητα».
Τι λένε όλα αυτά; Ότι η κυβέρνηση «σηκώνει το γάντι» που πετά η αντιπολίτευση και ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πόλωση του πολιτικού σκηνικού – καθώς εκτιμά ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο της επιτρέπει να λειτουργήσει πιο συσπειρωτικά προς τους ψηφοφόρους που έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια και που δεν λένε όχι και σε λίγο… σκληρό ροκ. Βέβαια, επισημαίνεται ότι πάντα θα υπάρχει μέτρο και ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν θα ακολουθήσουν την αντιπολίτευση στα πιο «τοξικά» μονοπάτια που επιλέγει.
Διαβάστε επίσης:
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί δεν θα παραστώ στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο
Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας