Πολιτική

Μητσοτάκης: Αυτά που λέτε είναι η πεμπτουσία του λαϊκισμού – Τσίπρας: Προκηρύξτε εκλογές για να ανασάνει η χώρα

Μια νέα κόντρα είχαν στη Βουλή σήμερα, Παρασκευή 14/10, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες».

«Θα ήθελα κι εγώ να καταθέσω τη θλίψη μου – και πιστεύω εκφράζω την οδύνη όλων μας – για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής, της έδωσε νόημα ακόμα και με τα λόγια που μάς άφησε φεύγοντας από αυτήν. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής, ένας τρυφερός οικογενειάρχης, ένας ευγενικός πολιτικός αντίπαλος.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια, εκ μέρους και της Νέας Δημοκρατίας, στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη την οποία υπηρέτησε με συνέπεια» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της απάντησής του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Και συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Δέχθηκα πρόθυμα σήμερα να απαντήσω στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί το θέμα της είναι η ακρίβεια. Είναι μία απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες και ασφαλώς και τον τόπο μας.

Έχετε δίκιο να λέτε, ότι είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα όλους τους Έλληνες πολίτες.

Και δεύτερον, ήθελα να έρθω σήμερα στη βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία, όχι τόσο ενώπιον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω, αλήθειες και ψέματα, γύρω από τα μέτρα τα οποία προωθεί η πολιτεία για να χτίσουμε ένα κοινωνικό ανάχωμα, απέναντι στις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς διπλής κρίσης: στην ενέργεια και στις τιμές».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ουσιαστικά στις διαπιστώσεις με την αντιπολίτευση, αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά τόσο τις αιτίες όσο και τις απαντήσεις στο πρόβλημα.

«Και λυπάμαι πραγματικά γιατί σε ένα κείμενο μιας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση που μου κατέθεσε ο κ. Τσίπρας και την οποία απαντώ σήμερα στη βουλή των Ελλήνων, γιατί σε αυτό το κείμενο της μιας σελίδας μπορέσατε, κ. Τσίπρα, να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δυο αμήχανα ερωτήματα, με επιχειρήματα μάλιστα -τα επαναλάβατε και σήμερα- τα οποία δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια είτε επικίνδυνες προθέσεις, με παρούσα παντού την καταστροφολογία.

Παρούσα την καταστροφολογία αλλά με έναν απόντα. Γιατί, στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μία για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού: τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» ανέφερε.

«Η ακρίβεια συνεπώς, η παγκόσμια ακρίβεια και η ελληνική ακρίβεια, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων, πρωτίστως του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης.

Γιατί όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της ηπείρου, έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει για να υπονομεύσει την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας δεν είναι, όπως ισχυρίζονται συχνά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε προφανώς πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια.

«Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι λίγο πάνω από το 10%. Εμείς είμαστε στο 12%, υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες οι οποίες έχουν πληθωρισμό άνω του 15%. 17% η Ολλανδία, 18,6% η Ουγγαρία, 17,1% η Τσεχία, 22% η Εσθονία, 21% η Λιθουανία.

Για να αποκαταστήσουμε λοιπόν την τάξη και τα πραγματικά στοιχεία. Σε μία γενική καταιγίδα, η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα για την ακριβή ενέργεια η οποία τροφοδοτεί την ακρίβεια, αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις» είπε υπογραμμίζοντας ότι μόνο για το 2022, η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μιλήσατε για την ενέργεια. Μας παρουσιάσατε πάλι ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη, ότι εδώ ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεφύγει.

Αναφερθήκατε σε κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν κόστος ενέργειας σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα. Πράγματι, στα στοιχεία αυτά πάντα η Ελλάδα υπολειπόταν. Για πάμε να δούμε όμως τα απόλυτα στοιχεία της ενέργειας, κύριε Τσίπρα.

Λοιπόν, «all-in electricity and user price» μαζί με ΦΠΑ, άρα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με το ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022. Πόλεις: Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη; Κύριε Τσίπρα, κοιτάξτε λίγο εδώ, αυτά πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Αυτές είναι οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Πόσο η Μαδρίτη; 42 η Μαδρίτη και το περιβόητο Ιβηρικό μοντέλο το οποίο συνέχεια διαφημίζετε. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Κοπεγχάγη 77, ‘Αμστερνταμ 67. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές, τις οποίες πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με αυτά τα οποία πληρώνουν οι Ευρωπαίοι.

Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις λοιπόν που δίνουμε, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και επιμένετε κύριε Τσίπρα, στο Ιβηρικό μοντέλο. Ρωτήστε. Ίσως θέλετε να επικοινωνήσετε και τώρα με τους συνεργάτες σας, να σας εξηγήσουν πραγματικά πως δουλεύει το Ιβηρικό μοντέλο.

Και αν σήμερα εφαρμόζαμε το Ιβηρικό μοντέλο, αν οι τιμές για τους τελικούς καταναλωτές, αλλά και η επιβάρυνση για τον εθνικό προϋπολογισμό, θα ήταν χαμηλότερη. Σας λέω λοιπόν ότι θα ήταν και υψηλότερες οι τιμές όπως είναι και υψηλότερη η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διότι κάποιος πρέπει να καλύψει αυτή τη διαφορά μεταξύ των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών που αγοράζουν το φυσικό αέριο οι ηλεκτροπαραγωγοί. Και κατά κανόνα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα υπερέσοδα των εταιρειών είπε «Πόσα έχουμε εισπράξει, κύριε Τσίπρα, από αυτόν τον μηχανισμό; 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε εισπράξει. Και έρχεστε και λέτε ότι δεν έχουμε πάρει τίποτα. 2,7 δισεκατομμύρια σε τρεις μήνες. Και αυτός ο μηχανισμός είναι μια εθνική επιτυχία, όχι μόνο γιατί αποδίδει.

Διότι αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων, κύριε Τσίπρα, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται πια υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. ‘Αρα κάτι καλό κάναμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της κοινωνίας λέγοντας «και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια και βέβαια ούτε εκείνα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί να μην παραμελήσουμε ποτέ. Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα».

«Θέλω απλά να θυμίσω στους συναδέλφους και στις συναδέλφισσες, ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές, καλύπτοντας πράγματι τις μεγάλες αυξήσεις οι οποίες σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Υλοποιήσαμε το «Fuel Pass» για ένα εξάμηνο. Με παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο έχουν ήδη ενισχυθεί αγρότες, ευάλωτοι πολίτες. Ενώ για το 2023 -θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πιο αναλυτικά στον προϋπολογισμό- προβλέπεται αποθεματικό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ακόμα για τον ίδιο σκοπό» είπε.

«Επειδή μας είπατε τι κάνετε εσείς, δεν κάνετε τίποτα, νοιάζεστε μόνο για τα συμφέροντα, λες και θα ήταν αυτό έξυπνη στρατηγική για ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα σας το λέμε συνέχεια: Είμαστε ένα κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. ‘Αρα τι κάναμε λοιπόν εμείς σε σχέση με την Ευρώπη. Ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel. Δείτε τα, κ. Τσίπρα, αυτούς τους πίνακες. Έχουν νομίζω το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και όπως είπα, τα 2/3 των ενισχύσεων που δίνουμε ειδικά στον τομέα της ενέργειας προέρχονται από τις κρατικές εταιρείες, από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αν υπάρχουν και στρεβλώσεις στον τρόπο με τον οποίο εταιρείες ενέργειας τιμολογούν την ηλεκτρική ενέργεια μέσω του μηχανισμού ανάκτησης υπερέσοδων, έχουμε τη δυνατότητα και αυτές να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε ακόμα πρόσθετα έσοδα όταν κάνουμε την τελική εκκαθάριση στο τέλος της χρονιάς.Και βέβαια είναι, κ. Τσίπρα, η δυναμική ανάπτυξη η οποία μας δίνει τα πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά χωρίς να αυξήσουμε τα ελλείμματά μας» πρόσθεσε.

Επιπλέον σημείωσε ότι καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. «Και σε καμία περίπτωση, εγώ προσωπικά και η κυβέρνησή μας, δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, έναν εκτροχιασμό που μας οδήγησε σε τρία μνημόνια και σε διεθνή επιτήρηση για 12 χρόνια. Το κεφάλαιο αυτό για τη χώρα έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που προτείνετε εσείς, κ. Τσίπρα, μας οδηγούν εκεί. Τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου της Θεσσαλονίκης, μας οδηγούν εκεί» είπε.

Επίσης ανέφερε ότι απασχολεί την κυβέρνηση το ζήτημα του diesel. «Είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, διότι σε αυτό έχετε δίκιο, πράγματι, οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων. ‘Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξετάσουμε. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του diesel. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» είπε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, ανακουφίζοντας ενδεχομένως τα αυτιά αλλά αποκοιμίζοντας τα μυαλά είπε «για αυτό και δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα, προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις έμμεσων φόρων, φόρων κατανάλωσης ή του φόρου προστιθέμενης αξίας. Διότι τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά. Ξέρουμε ότι πολύ συχνά αυτές οι μειώσεις χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, η τιμή τελικά στον καταναλωτή καταλήγει να είναι η ίδια και το όφελος το εισπράττει ο παραγωγός ή ο μεσάζων. Είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα, διότι ουσιαστικά επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι και μέτρα τα οποία είναι ακριβά, εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός. Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και παραμένει μία πολιτική στοχευμένων μέτρων εντός του πλαισίου αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού».

«Η Ελλάδα προχωράει δίχως να κοιτά πίσω. Συνεχίζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει με ειλικρίνεια τις μεγάλες δυσκολίες που αυτή η διεθνής κρίση έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία, δρομολογεί μια σειρά από Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προσθέσουμε πολεμοφόδια οικονομικά στα προγράμματα στήριξης. Ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει τις εθνικές θέσεις μας, υποδέχεται επενδύσεις, δουλειές και μεγάλα έργα. Εσείς μας είπατε ότι όλα αυτά είναι περίπου ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, γι΄ αυτό και νομίζω ότι η σημερινή συνεδρίασή μας τελικά δεν είχε καμία ερώτηση. Είχε μόνο την απάντηση, την οποία δε δίνουμε εμείς, αλλά δίνουν οι Έλληνες πολίτες, αυτοί οι οποίοι αν και δοκιμάζονται νιώθουν τουλάχιστον την πολιτεία να προσπαθεί να στέκεται δίπλα τους σε μια παγκόσμια περιπέτεια. Και πιστεύουν, ναι πιστεύουν στην επόμενη μέρα, γιατί ακριβώς ξέρουν πλέον ποιοι μπορούν να χτίζουν τις επόμενες μέρες μετά τις καταιγίδες με σταθερότητα, με συνέπεια και με συνέχεια» πρόσθεσε.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Προκηρύξτε εκλογές για να ανασάνει η χώρα

«Όλοι οι πολίτες, η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα αξίζουν μία καλύτερη Ελλάδα και θα την έχουν με μία προοδευτική κυβέρνηση».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε τη δευτερολογία του στη Βουλή και στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την ακρίβεια ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για αξιακή, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας.

Νωρίτερα στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να ανασάνει ο τόπος: “Αφού τόσο πολύ προσπαθείτε να μάς πείσετε ότι προηγείστε στις δημοσκοπήσεις και ότι έχετε σίγουρη την επανεκλογή σας τί φοβάστε; Προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για μία κυβέρνηση που θα έχει έγνοια της την κοινωνία και όχι τα συμφέροντα “για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού”.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στον πρωθυπουργό καταγγέλλοντάς τον πολλές φορές ότι επιδοτεί την αισχροκέρδεια και μάλιστα σχολίασε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1. “Πού συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ με έναν μοναδικό συνδυασμό αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού”.

Στην πρωτολογία του ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα αλλά τα καρτέλ και σχολίασε για το “καλάθι του νοικοκυριού” πως είναι το καλάθι του εμπαιγμούς καθώς δεν είναι “ανεκτές” οι αυξήσεις σε 50 προϊόντα.

Είπε για τον πρωθυπουργό ότι “δεν είστε εγγυητής της σταθερότητας αλλά βασικός κίνδυνος για την κοινωνία και την οικονομία” και σχολίασε πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι να λεηλατεί τους πολλούς και να θησαυρίζουν οι λίγοι”.

“Το μόνο Μητσοτάκης effect είναι η ακρίβεια και η φτώχεια στις τσέπες των πολιτών” ανέφερε με δηκτικό τρόπο με την επισήμανση πως ο πρωθυπουργός είναι ακατάλληλος για να καταλάβει έστω την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στους απλούς πολίτες.

Κατηγόρησε τον κ Μητσοτάκη ότι έγνοια του δεν είναι η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, αλλά η σταθερότητα της κερδοφορίας των καρτέλ και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει δεκάρα τσακιστή από τα υπερκέρδη που υποστήριξε ότι θα φορολογήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί 7 δισ. στο πρώτο οκτάμηνο του έτους από την ακρίβεια που σαρώνει και τόνισε ότι οι Έλληνες πληρώνουν τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημά τους.

Κάποιοι θησαυρίζουν και οι πολλοί δεν μπορούν να βγάλουν τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα” ανέφερε και σχολίασε πως η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία στην κρίση για να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ την ώρα που όλη η Ευρώπη κρατικοποιεί τις επιχειρήσεις ενέργειας και όχι μόνο.

Ειδικότερα για το θέμα της ΔΕΗ στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ψέματα και ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας.

Είπε ότι αυτό είναι ένα ψέμα με κοντά ποδάρια και αναρωτήθηκε “πώς γίνεται αυτό, ενώ αύξησε τις επενδύσεις της και κράτησε σταθερές τις τιμές του ρεύματος οι οποίες μάλιστα μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 12%”; Ανέφερε επίσης ότι είναι υποκρισία και ψέμα ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 90% καθώς το 2015 ήταν 1,3 δισ και μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2019 μαζί με τον ΑΔΜΗΕ ήταν 1,1 δισ ευρώ.

Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι τεχνηέντως συγκρατεί τη μετοχή της ΔΕΗ με έμμεση χειραγώγηση της τιμής της για να μην καταρρεύσει κάνοντας επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα επαναφοράς ιδίων μετοχών.

Σχολίασε επίσης ότι ένας ολόκληρος λαός “επιδοτεί τη βίλα Στάση στην Τζια” τονίζοντας ότι οι σημερινές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ είναι 1.000 ευρώ την ημέρα.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button