Υγεία

Moderna, Merc: Έτοιμες να κυκλοφορήσουν εμβόλιο κατά του καρκίνου

Οι φαρμακευτικοί γίγαντες Merck και Moderna συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Covid.

Το νέο εμβόλιο – σχεδιασμένο για άτομα με μελάνωμα υψηλού κινδύνου – βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις δοκιμές και η ετυμηγορία για το αν λειτουργεί ή όχι αναμένεται εντός μηνών.

Σύμφωνα με την Daily Mail αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από όγκους ασθενών για να διδάξει στο σώμα να καταπολεμά τον καρκίνο.

Το εμβόλιο χορηγείται σε άτομα μετά τη χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η επιστροφή του όγκου και είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή, που σημαίνει ότι δύο εμβόλια δεν θα είναι ίδια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ ακριβό καθώς παρόμοια εμβόλια κατά του καρκίνου που δοκιμάζονται κοστίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια. Η Merck και η Moderna θα μοιραστούν το κόστος παραγωγής και του εμπορίου και θα μοιράσουν τα κέρδη εάν βγει στην αγορά.

Το MRNA οδηγεί τα σύνορα των πιθανών θεραπειών για τον καρκίνο, αφού η τεχνολογία επιταχύνθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας στα δύο πιο επιτυχημένα εμβόλια Covid – κατασκευασμένα από την Pfizer και τη Moderna.

Στην τελευταία μελέτη φάσης 2, σε 157 ασθενείς χορηγήθηκαν εξατομικευμένα εμβόλια παράλληλα με το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck.

Συγκρίνονται με μια ομάδα ελέγχου που έχει επίσης μελάνωμα υψηλού κινδύνου αλλά τους χορηγείται μόνο Keytruda. Εάν λειτουργήσει, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ασθενείς. Η Moderna μπόρεσε να αναπτύξει, να δοκιμάσει και χορηγήσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσα σε ένα χρόνο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί DNA που λαμβάνεται από τον όγκο κάθε ασθενούς. Αυτό το γενετικό απόσπασμα στη συνέχεια εισάγεται στο αγγελιοφόρο RNA – το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες ενός κυττάρου για την παραγωγή πρωτεϊνών. Μόλις εισέλθει στο σώμα, το mRNA παραδίδει αυτό το κομμάτι κώδικα στα ανθρώπινα κύτταρα, διδάσκοντάς τους να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται εάν επιστρέψει.

Η ελπίδα είναι ότι το σώμα θα μπορέσει να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει πριν αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίσουν όγκους. Το εμβόλιο χορηγείται σε εννέα δόσεις κάθε τρεις εβδομάδες, μαζί με ένα Keytruda κάθε τρεις εβδομάδες.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δήλωσε ότι τα ποσοστά μελανώματος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 99.780 νέα μελανώματα θα διαγνωστούν (περίπου 57.180 στους άνδρες και 42.600 στις γυναίκες) στις ΗΠΑ το 2022. Και περίπου 7.650 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν από μελάνωμα (περίπου 5.080 άνδρες και 2.570 γυναίκες).

Το μελάνωμα εμφανίζεται αφού καταστραφεί το DNA στα κύτταρα του δέρματος (συνήθως λόγω των επιβλαβών ακτίνων UV) και στη συνέχεια δεν επισκευαστεί, οπότε πυροδοτεί μεταλλάξεις που μπορούν να σχηματίσουν κακοήθεις όγκους.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Το μελάνωμα μπορεί να αφαιρεθεί αφαιρώντας ολόκληρο το τμήμα του όγκου ή με τον χειρουργό αφαιρώντας το δέρμα στρώμα-στρώμα. Όταν ένας χειρουργός το αφαιρεί στρώμα-στρώμα, αυτό τον βοηθά να καταλάβει πού ακριβώς σταματά ο καρκίνος, ώστε να μην χρειάζεται να αφαιρέσουν περισσότερο δέρμα από αυτό που χρειάζεται.

πηγή: DailyMail, newsit.gr

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button