Ελλάδα

Ο φονικός καύσωνας του 1987 που άφησε πίσω του τουλάχιστον 1.300 νεκρούς – Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς

Στις 22 Ιουλίου 1987 το θερμόμετρο άρχισε να χτυπάει κόκκινο στην Ελλάδα, που έμελλε να ζήσει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εν καιρώ ειρήνης, καθώς ένας φονικός συνδυασμός ακραίων θερμοκρασιών, υγρασίας και νέφους έπληξε τη χώρα.

Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς, με τη ζέστη να μην υποχωρεί, επί οκτώ μέρες, κάτω από τους 30, ούτε τη νύχτα.

Στην Αθήνα το πρόβλημα ήταν εντονότερο λόγω του νέφους που ήταν τότε σε υψηλά επίπεδα. Το τσιμέντο στα κτίρια πύρωνε τους τοίχους και για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ.

Σε μία εποχή που τα air conditions ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους, η χώρα θρήνησε τουλάχιστον 1.300 θανάτους, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική.

Οι 4 πρώτοι θάνατοι σημειώθηκαν ήδη στις 22 Ιουλίου (δύο νεκροί στην Αθήνα και δύο στο Βόλο), ενώ δεκάδες ήταν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το μέγεθος του προβλήματος άρχισε να γίνεται αντιληπτό σταδιακά και να «ξεφεύγει» από όσους είχαν ήδη προβλήματα υγείας.

Χρειάστηκαν τρεις μέρες, ώστε, στις 25 Ιουλίου η χώρα να βρεθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Με τις διακοπές ρεύματος και νερού να κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο εφιαλτική, οι νεκροί έφθασαν τους 300, με τον αριθμό να ανεβαίνει συνεχώς.

Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6°C στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας. 

Τα νεκροτομεία υπερχείλιζαν

Πολλές οικογένειες που είχαν ήδη αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, καλούνταν επανειλημμένα από τα δελτία ειδήσεων να επικοινωνήσουν με την αστυνομία, καθώς οι ηλικιωμένοι που είχαν αφήσει πίσω τους δεν άντεξαν την κακοκαιρία. Τα νεκροτομεία υπερχείλιζαν, ενώ ενεργοποιήθηκαν ακόμη και τα στρατιωτικά νεκροτομεία. Χιλιάδες νεκροί παρέμεναν άταφοι λόγω της έλλειψης χώρων στα κοιμητήρια.

Η τραγωδία του 1987 αποτέλεσε το καταλυτικό γεγονός που οδήγησε στην ευρεία εγκατάσταση κλιματιστικών από το 1988 και μετά, τόσο σε δημόσια κτίρια όσο και σε ιδιωτικά σπίτια. Από τότε, οι καύσωνες, αν και συχνοί, αντιμετωπίζονται με πολύ μεγαλύτερη ετοιμότητα και οι επιπτώσεις τους είναι σημαντικά περιορισμένες.

Ο μεγεωρολόγος Δ. Ζιακόπουλος στο βιβλίο του «Καιρός: Ο Γιος της Γης και του Ήλιου», αναφέρει ότι οι νεκροί, συνολικά, έφτασαν τους 4.000, άσχετα αν πολλοί από τους θανάτους δεν συσχετίστηκαν με τον καύσωνα και δεν κατεγράφησαν στον επίσημο αριθμό.

Στους επισήμως καταγεγραμμένους 1300 νεκρούς, υπολογίζεται ότι 400 ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι από την ακραία ζέστη, που τους προκάλεσε θανατηφόρα καρδιακά και εγκεφαλικά. 

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Μαρέδης: «Είμαι αθώος και θα το αποδείξω» λέει μετά την καταδίκη του για απόπειρα εκβιασμού της Ζέττας Μακρή (Videos)

Ρέθυμνο: Εργατικό δυστύχημα σε ξενοδοχείο – Νεκρός 30χρονος από ηλεκτροπληξία

Αγία Παρασκευή: «Το έκανα για να λυτρώσω την οικογένειά μου» – Τα πήρε όλα πάνω του ο φερόμενος ως δολοφόνος του πολωνού καθηγητή

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr

Back to top button