Ο Orlando Bloom προσπάθησε να καθαρίσει τα αίμα του από τα μικροπλαστικά – Τι λένε οι επιστήμονες

Όταν ο ηθοποιός Orlando Bloom αποκάλυψε πρόσφατα ότι είχε υποβληθεί σε μια διαδικασία «καθαρισμού» του αίματός του, πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν.
Ο σταρ των Πειρατών της Καραϊβικής είχε στραφεί σε μια θεραπεία γνωστή ως αφαίρεση – μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία το αίμα αφαιρείται από το σώμα, με φυγοκέντριση ή φιλτράρεται για να εξαχθούν ορισμένα συστατικά και στη συνέχεια επιστρέφεται σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν τα μικροπλαστικά και άλλες τοξίνες.
Η αφαίρεση χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία παθήσεων όπως αυτοάνοσα νοσήματα ή ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων ή πρωτεϊνών. Ωστόσο, η χρήση της ως μέσο αποτοξίνωσης από μικροπλαστικά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Παρόλα αυτά, ο Bloom είπε ότι υποψιαζόταν ότι το σώμα του είχε απορροφήσει πλαστικό μέσω της καθημερινής έκθεσης και ήθελε να το αποβάλει από τον οργανισμό του.
«Πιθανότατα έχει δίκιο για την έκθεση. Οι επιστήμονες έχουν βρει μικροπλαστικά – μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού μεγέθους μικρότερου από 5 χιλιοστά – στον αέρα, το νερό, το έδαφος, τα τρόφιμα, ακόμη και μέσα στους ανθρώπινους ιστούς» επισημαίνει η Ρόζα Μπουσκέτς Αναπληρώτρια Καθηγητρια, Σχολή Βιοεπιστημών, Φαρμακευτικής και Χημείας, Πανεπιστήμιο Kingston.
«Αλλά όταν πρόκειται για την απομάκρυνσή τους από την κυκλοφορία του αίματος, εκεί είναι που η επιστήμη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά» συνεχίζει.
«Ως ερευνητές που μελετούν τη μόλυνση από μικροπλαστικά , εξετάσαμε αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο της αιμοκάθαρσης – μιας σωτήριας θεραπείας για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Η αιμοκάθαρση φιλτράρει τα απόβλητα όπως η ουρία και η κρεατινίνη από το αίμα, ρυθμίζει τους ηλεκτρολύτες, απομακρύνει την περίσσεια υγρών και βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης» αναφέρει η Λουίζα Κ. Κάμπος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μηχανικής, UCL και συνεχίζει: «Ωστόσο, η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ενώ η αιμοκάθαρση είναι ένα ιατρικό θαύμα, μπορεί επίσης να έχει ένα ειρωνικό μειονέκτημα: θα μπορούσε να εισάγει μικροπλαστικά στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της διάσπασης των πλαστικών εξαρτημάτων στον εξοπλισμό. Και αυτό αποτελεί μια ανησυχητική αντίφαση για μια διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για τον καθαρισμό του αίματος».
Τι είναι τα μικροπλαστικά;
Τα μικροπλαστικά είναι πλαστικά σωματίδια που κυμαίνονται σε μέγεθος από περίπου 5 χιλιοστά (περίπου το μήκος ενός κόκκου ρυζιού) έως 0,1 μικρά – μικρότερα από ένα ερυθρό αιμοσφαίριο.
Ορισμένα μικροπλαστικά κατασκευάζονται σκόπιμα, όπως οι πλαστικές μικροσφαιρίδες που κάποτε ήταν συνηθισμένες στα scrub προσώπου. Άλλα σχηματίζονται όταν μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα αποδομούνται με την πάροδο του χρόνου λόγω του ηλιακού φωτός, της τριβής ή της σωματικής καταπόνησης .
Βρίσκονται παντού: στα τρόφιμα που τρώμε, στον αέρα που αναπνέουμε και στο νερό που πίνουμε. Οι πλαστικές συσκευασίες, τα συνθετικά ρούχα όπως ο πολυεστέρας, ακόμη και οι τεχνητοί χλοοτάπητες συμβάλλουν στην εξάπλωση. Τα ελαστικά των αυτοκινήτων αποβάλλουν σωματίδια πλαστικού καθώς φθείρονται και τα τρόφιμα που θερμαίνονται ή αποθηκεύονται σε πλαστικά δοχεία μπορεί να απελευθερώνουν μικροπλαστικά.
Πόσα μικροπλαστικά καταπίνουμε την ημέρα
Μια εκτίμηση δείχνει ότι ο μέσος ενήλικας μπορεί να καταπίνει περίπου 883 μικροπλαστικά σωματίδια – πάνω από μισό μικρογραμμάριο – την ημέρα.
Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να σχετίζονται με φλεγμονή, καρδιαγγειακές παθήσεις και βλάβη στο DNA – μια πιθανή οδός πρόκλησης καρκίνου.
Αυτό που παραμένει ασαφές είναι το πώς συμπεριφέρονται τα μικροπλαστικά μέσα στο σώμα: αν συσσωρεύονται, πώς αλληλεπιδρούν με τους ιστούς και πώς ή εάν το σώμα τα απομακρύνει.
Η ειρωνεία της διήθησης
Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε, όπως φαίνεται να πιστεύει ο Orlando Bloom, ότι μπορούμε απλώς να «καθαρίσουμε» το αίμα, όπως στραγγίζουμε τα ζυμαρικά ή καθαρίζουμε το πόσιμο νερό. Όπως ακριβώς ένα κόσκινο φιλτράρει το νερό από τα ζυμαρικά, έτσι και τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης φιλτράρουν το αίμα – αλλά χρησιμοποιώντας πολύ πιο πολύπλοκα και ευαίσθητα συστήματα μέρος των οποίων είναι και πλαστικά εξαρτήματα!
Ωστόσο η ιστορία του Bloom αγγίζει μια αυξανόμενη δημόσια ανησυχία: όλοι γνωρίζουμε ότι κουβαλάμε πλαστικά μέσα μας. Αλλά η αντιμετώπισή τους απαιτεί κάτι περισσότερο από τάσεις ευεξίας: απαιτεί αυστηρή επιστήμη, αυστηρότερη ρύθμιση και μια μετατόπιση από την εξάρτησή μας από το πλαστικό στην καθημερινή ζωή.
Διαβάστε επίσης
Καύσωνας: Τι να προσέχουμε ακόμα και μέσα στο σπίτι – Χρηστικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος