Πολιτική

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για αποδόμηση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία- Συντονισμένα «πυρά» από τρεις υπουργούς

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τις τουρκικές προκλήσεις αποτέλεσε το περιστατικό στον Έβρο με τους 92 μετανάστες που εντοπίστηκαν ολόγυμνοι και σε άσχημη κατάσταση από τις ελληνικές αρχές.

Και μπορεί η Τουρκία από την πλευρά της να αρνήθηκε για μια ακόμη φορά οποιαδήποτε εμπλοκή στο συγκεκριμένο θέμα, η ελληνική πλευρά όμως συντονίζει τις κινήσεις της ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη εκστρατεία αποκατάστασης της αλήθειας.

Η Ελλάδα ενημερώνει ΟΗΕ και ΕΕ για τη βάρβαρη εργαλειοποίηση μεταναστών

Η πρώτη κίνηση της ελληνικής πλευράς είναι η άμεση ενημέρωση τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ για το απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα την εργαλειοποίηση απεγνωσμένων ανθρώπων.

Η Ελλάδα παραθέτει στους συνομιλητές της τα γεγονότα: ότι οι 92 μετανάστες που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη Frontex, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να περάσουν στην ελληνική πλευρά, εντελώς γυμνοί.

Ο εντοπισμός των 92 γυμνών μεταναστών έρχεται στον απόηχο ενός εξίσου ανησυχητικού περιστατικού: την προώθηση των 38 μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του των χωρών-μελών της ΕΕ.

Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας νέου κύματος μεταναστών προς την Ε.Ε. από την Τουρκία με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας ενόψει εκλογών, διαμηνύοντας πως: «Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε».

Την ευθύνη των τουρκικών αρχών επισήμανε και εκπρόσωπος του Frontex Paulina Bakula, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματικοί της υπηρεσίας ανέφεραν ότι «οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα».

Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τις συνθήκες που περιγράφουν οι ελληνικές αρχές, προσθέτοντας ότι αξιωματικοί του Frontex συνεργάστηκαν με την Ελληνική Αστυνομία για να παράσχουν άμεση βοήθεια στους μετανάστες.

«Η Τουρκία από την πλευρά της, επιχειρεί εκ νέου να αποφύγει τις ευθύνες της και κατηγορεί την Ελλάδα, επιμένοντας στο γνωστό αφήγημα που αποβλέπει στην υπονόμευση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η στάση της Άγκυρας όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η εξευτελιστική και μειωτική συμπεριφορά που υπέστησαν οι 92 αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό.

Η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους γι’ όσα αδιανόητα διαπράττονται στο έδαφός της, οφείλει να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button