Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σενάρια γαλάζιων διαρροών υπέρ της προανακριτικής οδηγούν τη ΝΔ σε σκέψεις για αποχή από τις ψηφοφορίες

Για τη βάσανο μία σκληρής κοινοβουλευτικής δοκιμασίας σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς αύριο θα συζητηθεί η δική της πρόταση –ελιγμός για εξεταστική επιτροπή και την Τετάρτη οι δύο προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ/ΝΕΑΡ) για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα παραστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τη θεαματική αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς τη σημασία και το νόημα των εξεταστικών επιτροπών.

Μέχρι και πρόσφατα η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν οδηγούν πουθενά, επικαλούμενη μάλιστα την εμπειρία τριάντα ετών κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Υπό την πίεση όμως του Μάκη Βορίδη, αλλά και του Λευτέρη Αυγενάκη, που δεν δέχονταν προανακριτική επιτροπή – πολύ περισσότερο με μοντέλο… Τριαντόπουλου – το Μαξίμου αναγκάστηκε να κάνει στροφή, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το αίτημα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους δύο πρώην υπουργούς.

Η λογική των συμψηφισμών – και της σύγκρισης για το ποιο κόμμα είναι πιο διεφθαρμένο – ήταν η ύστατη καταφυγή της κυβέρνησης και ακριβώς πάνω σε αυτό τον καμβά θα κινηθεί η «υπερασπιστική» γραμμή του πρωθυπουργού στην αυριανή συζήτηση. Χωρίς και πάλι όμως να είναι ιδιαίτερα πειστική η κυβερνητική επιχειρηματολογία, όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, που καταγράφουν απώλειες ακόμα και 3 μονάδων για τη ΝΔ.

Κι αν η συζήτηση για εξεταστική επιτροπή θα έχει ένα βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να δικαιολογήσει τα δικά της λεγόμενα περί του αντιθέτου για τις επιτροπές αυτές, η πραγματική δοκιμασία θα είναι την Τετάρτη.

Η νέα άρνηση, μετά από εκείνη για τη σύμβαση 717, σε αίτημα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και το εξ ορισμού μπλοκάρισμα της δικαστικής έρευνας με την απόρριψη μίας προανακριτικής επιτροπής, δεν εκθέτει την κυβέρνηση μόνο στο εσωτερικό, αλλά διαμορφώνει μία απαξιωτική εικόνα για τη χώρα και τους κυβερνώντες, στο εξωτερικό.

Το πώς θα εμφανιστεί η κυβερνητική παράταξη την Τετάρτη στη σχετική δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο.

Το επιχείρημα περί ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής είναι εντελώς άκαιρο και αβάσιμο, καθώς την ίδια ώρα η ίδια κυβέρνηση παραπέμπει όποιον κάνει διάφορες καταγγελίες για σκάνδαλα να τις αποδείξει στη…. Δικαιοσύνη. Από τη μία επικαλείται τη δικαιοσύνη και από την άλλη αρνείται στη δικαιοσύνη να κάνει τα δέοντα.

Αλλά και η άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι η εξεταστική δεν αποκλείει στη συνέχεια να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες, δεν μοιάζει πειστικό.

Οι διαρροές και η αγωνία των αριθμών

Το μείζον που απασχολεί το Μαξίμου είναι οι τυχόν διαρροές γαλάζιων βουλευτών στις ψηφοφορίες για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Έτσι κι αλλιώς, πολλοί βουλευτές δεν θέλουν να πάρουν στην πλάτη τους σκανδαλώδεις πρακτικές υπουργών και άλλων συναδέλφων τους. Και δεν αποκλείεται να αδράξουν την ευκαιρία για να στείλουν μήνυμα στο Μαξίμου ότι δεν επιθυμούν να γίνουν συνένοχοι σε μία τέτοια υπόθεση.

Ο φόβος για διαρροές – να υπερψηφιστεί δηλαδή η προανακριτική επιτροπή για κάποιον από τους δύο πρώην υπουργούς, Αυγενάκη και Βορίδη – είναι στο τραπέζι.

Ειδικά ο κ. Αυγενάκης θεωρείται αδύναμος κρίκος, οι δε αριθμοί δεν είναι απαγορευτικοί: Η αντιπολίτευση διαθέτει 142 βουλευτές από τους οποίους οι 140, θα μπορούσαν όλοι τους να ψηφίσουν υπέρ κάποιας πρότασης για προανακριτική. Είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε των ΣΥΡΙΖΑ/ΝΕΑΡ.

Είναι ασαφείς οι προθέσεις των Κατσιβαρδά και Κυριαζίδη, που συνήθως συντάσσονται με την κυβέρνηση.

Άρα χρειάζονται 11 βουλευτές της ΝΔ να διαφοροποιηθούν στη μυστική ψηφοφορία από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας και να ψηφίσουν υπέρ της προανακριτικής. Ένας αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί, αλλά όχι και εντελώς απίθανο. Ειδικά εάν ένα κομμάτι της γαλάζιας παράταξης θέλει να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις ή να καταστήσει όμηρο το Μαξίμου.

Για τις διαθέσεις των γαλάζιων βουλευτών δεν υπάρχει καμία σιγουριά και μάλλον ισχύει αυτό που είπε πρόσφατα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ότι δεν μπορεί να προβλέψει «τι θα πράξει ο κάθε συνάδελφος».

Ίσως γι’ αυτό ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι το σενάριο της αποχής είναι στο τραπέζι. «Καλώ τα κόμματα να συμμετέχουν στην Εξεταστική, διότι εμείς αυτή τη στιγμή σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για Προανακριτική δεν θα συμμετέχουμε» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας όλες τις ερμηνείες ανοιχτές.

Ακόμα κι αν δεν βρεθούν 11 πάντως, τυχόν διαρροές προκαλούν ρήγμα και εκθέτουν την κυβέρνηση για τη γραμμή της συγκάλυψης που έχει επιλέξει και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διαβάστε επίσης:

Οι… γερανοί του Γεωργιάδη και οι συγκρίσεις των χειρισμών σε Τέμπη και Βάδη – Βυρτεμβέργη

Οι πυρκαγιές «τσουρουφλίζουν» την κυβέρνηση και τη θέτουν σε «κόκκινο συναγερμό»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτοιμος για το «καυτό» διήμερο στη Βουλή ο Ανδρουλάκης – Απαντήσεις και ερωτήματα στον Μητσοτάκη 

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr

Back to top button