Υγεία

ΠΟΥ: Έδωσε τον ορισμό του Post COVID για τα παιδιά

Τον ορισμό του long COVID για τα παιδιά και τους εφήβους έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να έχουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα κατά τη λοίμωξη από κορονοϊό, μετά τη νόσηση όμως, πολλά παιδιά αναφέρουν συμπτώματα όπως η κόπωση, η διαταραχή της όσφρησης και το άγχος.

Τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, τα συμπτώματα αυτά διαρκούν για τουλάχιστον 2 μήνες και ξεκινούν εντός τριών μηνών από τη λοίμωξη.

Ο νέος ορισμός αναφέρει: “Το long COVID εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους με ιστορικό επιβεβαιωμένης ή πιθανής λοίμωξης SARS-CoV-2, όταν εμφανίζουν συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και έχουν εμφανιστεί εντός 3 μηνών από την οξεία λοίμωξη.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα στα παιδιά και στους εφήβους με post COVID σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου είναι η κόπωση, η αλλοιωμένη οσμή (ανοσμία) και το άγχος κ.ά. Τα συμπτώματα αυτά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων. Μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα, τη συμπεριφορά, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, την αλληλεπίδρασω με φίλους, συνομηλίκους, οικογένεια, ακόμη και στα αναπτυξιακά ορόσημα.

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη ή να εμμένουν από την αρχική νόσηση. Μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή να υποτροπιάσουν με την πάροδο του χρόνου.

Η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει επιπλέον διαγνώσεις, αυτό όμως δεν αποκλείει το long COVID.

Kάθε άτομο που νοσεί με κορονοϊό μπορεί να εμφανίσει post COVID, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου, αν και είναι συχνότερο στα άτομα που έχουν νοσήσει πιο βαριά.

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) υπολόγισε ότι μέχρι το τέλος του 2021, 145 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναπτύξει long COVID (3,7% όσων είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2), με το 15,1% εξ αυτών (22 εκατομμύρια) να έχουν επίμονα συμπτώματα για 12 μήνες μετά την έναρξη της μόλυνσης.

Οι πληροφορίες για το long COVID στα παιδιά και στους εφήβους παραμένουν περιορισμένες. Η χρήση ενός τυποποιημένου ορισμού θεωρείται ότι θα συμβάλει στην παγκόσμια κατανόηση του επιπολασμού του συνδρόμου και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση συγκρίσιμων μελετών.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button