Πολιτική

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ – Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και τουρκολυβικό μνημόνιο

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου και κατά τη διάρκειά της ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις εξελίξεις και τις επαφές στη Λιβύη αλλά και για τις επαφές που έχει καθημερινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να ενημερώσει για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων αλλά καθώς και για τις ασκήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα με τη συμμετοχή και συμμαχικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος θα ενημερώσουν για την πορεία των μεταναστευτικών ροών σε νησιά και Έβρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Έδεσσα όπου βρέθηκε χθες ανέφερε ότι «είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή και την Ευρώπη και σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν. Διότι ενισχύσαμε την άμυνα μας και θωρακίσαμε τις συμμαχίες μας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Παρά την εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου, η στάση της Αθήνας εξακολουθεί να είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και η διεθνοποίηση της.

Άλλωστε το μήνυμα είναι ότι η χώρα μας πλέον είναι ισχυρή και μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.

Προβληματισμός για την απόφαση την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ανησυχητική είναι ωστόσο η εξέλιξη που αφορά στην πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα τους δύο όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατήργησε η έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, είχε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία έθετε προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει, ότι έχει λάβει «θετικά μηνύματα» από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button