Τσιάρας για έρευνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητήσαμε ελέγχους και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται την επόμενη μέρα

Την εικόνα των ερευνών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Τσιάρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ζητήσαμε ελέγχους και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται την επόμενη μέρα».
Όπως είπε αναλυτικότερα, πραγματοποιούνται «μια σειρά, θα έλεγα πολυεπίπεδων ελέγχων το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να δούμε αν από τις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων μέχρι τα βιολογικά υπάρχει αυτή η συνέπεια και υπάρχει αυτή η καθαρότητα των φακέλων και δεν σας το κρύβω ότι βρίσκουμε πάρα πολλά στοιχεία» ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αποχωρήσεων από τη βιολογική μελισσοκομία και στη βιολογική κτηνοτροφία το τελευταίο χρονικό διάστημα και προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά ζητάμε να γίνουν κάποιοι έλεγχοι και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται την επόμενη μέρα και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας είναι και ο λόγος των καθυστερήσεων στις πληρωμές των αγροτών, καθώς, όπως είπε, επί τρεις εβδομάδες ανέσυραν στοιχεία, μπλοκάροντας τη λειτουργία των πληροφορικών συστημάτων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «πληρωμές που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, καθυστέρησαν», με μια πρώτη καταβολή να γίνεται μόλις την προηγούμενη Παρασκευή.
Αναστολή υπήρξε και στις πληρωμές, ενώ με δική του απόφαση πήρε αναστολή η πληρωμή της βιολογικής μελισσοκομίας και της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι ότι όσοι πήραν παράνομα χρήματα «θα τα επιστρέψουν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες».
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η δεκαετία του ΄80 και οι επιτροπές για τη διερεύνηση της υπόθεσης
Ο Κώστας Τσιάρας υποστήριξε ότι «το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφορά μόνο την τελευταία κυβερνητική θητεία, αλλά ξεκινά από τη δεκαετία του ’80, με συνεχιζόμενες αποτυχίες στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς μηχανισμού πληρωμών».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «το να λέει κανείς ότι όλα τα δεινά επικεντρώνονται από το 2019 και μετά, συνιστά ανόητη υποκρισία», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πλήρωνε πρόστιμα ήδη από την είσοδό της στην ΕΟΚ, ενώ επί δεκαετίες δεν διασφαλίστηκε δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.
Αναφορικά με την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστήριξε ότι: «Δεν αρνηθήκαμε να συσταθεί εξεταστική – ούτε να προχωρήσουμε σε προανακριτική αν υπάρξουν στοιχεία», ενώ χαρακτήρισε «μικροκομματική σκοπιμότητα» την πίεση για προανακριτική στη βάση ενδείξεων που ακόμη εξετάζονται, όπως είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα προγραμματική περίοδο 2028-2034, ο κ. Τσιάρας παραδέχτηκε πως «υπάρχει καταρχήν προσέγγιση μειωμένων πόρων για την ΚΑΠ, λόγω νέων ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων όπως η άμυνα», αλλά τόνισε πως «ακόμη και με λιγότερα χρήματα, η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα σε προηγούμενες περιόδους».
Τέλος, χαρακτήρισε την κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως πολιτική βούληση και προσωπική εντολή του πρωθυπουργού, δηλώνοντας: «Το μείζον είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων».
Διαβάστε επίσης
«Στροφή» για το SAFE – Μητσοτάκης: Διεκδικούμε 1,2 δισ. ευρώ για την άμυνα
Οι… γερανοί του Γεωργιάδη και οι συγκρίσεις των χειρισμών σε Τέμπη και Βάδη – Βυρτεμβέργη