Κόσμος

«Xαστούκι» για την Τουρκία το προσχέδιο της Κομισιόν για διεύρυνση της ΕΕ: «Να σέβεται το διεθνές δίκαιο»

Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία φαίνεται πως θα είναι η έκθεση της Κομισιόν για την διεύρυνση, καθώς σύμφωνα το προσχέδιο το οποίο και αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη επισημαίνεται πως η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει κάνει βήματα προόδου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, έχοντας το προσχέδιο στην διάθεσή της, η Koμισιόν τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Επιτροπή επισημαίνει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό αναφέρει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι εμφανές ήταν, στην Πράγα, το κλίμα απομόνωσης σε βάρος της Άγκυρας από τη Δύση μετά τις διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις που προκάλεσαν την καταδίκη των κρατών-μελών της ΕΕ. Μετά τη Σύνοδο για την Ενέργεια, έγινε γνωστό ότι τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν στον «πάγο», λόγω των ενστάσεων από Κομισιόν και Τσεχία.

Ερντογάν: «Είμαστε απαραίτητοι για την ΕΕ»

Οι διεθνείς εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος. Ουσιαστικά, οι διεθνείς εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι «η Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα, τόνισε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πράγα, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να επιλύσει τα «προβλήματα» – όπως είπε – σε Αιγαίο και Μεσόγειο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και προέτρεψε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να ξεκινήσει διάλογο σε διμερή βάση.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι ηγέτες στη σύνοδο της ΕΠΚ επαίνεσαν τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button