Υγεία

Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Θα έχουμε πανδημικά κύματα»

Δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας, καθώς θα μπούμε στους κλειστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι πιο εύκολη, την ίδια ώρα που τα μέτρα έχουν ατονήσει, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του Τhe Caller, o Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός κ. Γεώργιος Μπουλμπασάκος.

“Δεν πιστεύω πως θα πάμε σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, αλλά θα υπάρξει μία πίεση την οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε”, σημείωσε.
“Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε πανδημικά κύματα, αλλά έχουμε όλα τα εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Έρχεται twindemic γρίπης – κορονοϊού

«Καθώς πέρσι η ανοσία μας απέναντι στη γρίπη είχε ατονήσει λόγω μαζικού εμβολιασμού και μέτρων ατομικής προστασίας, είναι πιθανό φέτος να δούμε περιστατικά συλλοίμωξης γρίπης και κορονοϊού. Όταν έχουμε συλλοίμωξη, έχουμε τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουμε σε βαριά νόσηση και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουμε σε θάνατο, ιδίως όταν μιλάμε για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο ειδικός, “θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να προφυλάξουμε τις ευπαθείς και τις ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες, τρέχοντας τα εμβολιαστικά πράγματα και για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και κατά της γρίπης. Δεν πρέπει πλέον να υπάρχει αμφιβολία για το εμβόλιο της γρίπης και για το εμβόλιο του κορονοϊού, που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά”.

«Η διπλή πανδημία είναι ένα φαινόμενο που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπου έχουμε μείνει πίσω».

Παρόμοια αναμένεται να είναι η εικόνα και με τους ιούς του αναπνευστικού. «Όλοι οι ιοί πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα σε δροσερό περιβάλλον. Την ίδια ώρα η άμυνά μας σε σε συνθήκες ψύχους πέφτει, ενώ υπάρχουν και μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η μικρότερη ηλιοφάνεια, η λιγότερη προστατευτική δράση της βιταμίνης D, δρουν στο να έχουμε έξαρση των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων τον χειμώνα», εξηγεί ο κ. Μπουλμπασάκος.

Μάσκες

Πρόωρο χαρακτηρίζει το γεγονός ότι αποσύραμε τις μάσκες από τη ζωή μας, ο κ. Μπουλμπασάκος: «Δώσαμε λάθος μήνυμα στη χαλάρωση των μέτρων και οι μάσκες βγήκαν από τη ζωή μας γρήγορα, παρόλο που είναι ένα μέτρο το οποίο δεν προκαλεί προβλήματα, ούτε έχει κόστος».

«Η χρήση μάσκας είναι ένα καλό μέτρο που έπρεπε να το κρατήσουμε ακόμη και εκτός της πανδημίας, γιατί μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη και μία σειρά λοιμώξεων του αναπνευστικού», κατέληξε ο κ. Μπουλμπασάκος.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button