Πολιτική

Κοινό «μέτωπο» Ελλάδας-Αιγύπτου ενάντια στο τουρκολυβικό μνημόνιο – Το μήνυμα στην Τουρκία

Ελλάδα και Αίγυπτος χτίζουν από κοινού τείχος προστασίας, ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις μετά και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν εκτάκτως τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, και μαζί έστειλαν σαφές και ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ταυτόχρονα επεσήμανε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπογραφή του «μνημονίου» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην συμφωνία που υπεγράφη πριν από δύο χρόνια στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, ούτε υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Κανείς δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και αθέμιτων ενεργειών. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο, έναν κόσμο όπου τα νησιά σταματούν να εμφανίζονται στον χάρτη», επεσήμανε.

«Ωστόσο, ανησυχούμε ιδιαίτερα για ενέργειες που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη εσωτερική ισορροπία, αλλά και ενδεχομένως την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η πρόσφατη υπογραφή με την Τουρκία αποτελεί τέτοια περίπτωση, καθώς παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Οι νέες επαφές του Νίκου Δένδια αποτελούν μέρος της συνεχής διεθνοποίησης από την Αθήνα της τουρκικής προκλητικότητας καθώς και της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να μην αφήσει καμία τουρκική πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας, αναπάντητη.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Η χώρα μας οφείλει να είναι σε εγρήγορση, όπως και είμαστε».

Μάλιστα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «Ψύχραιμα, αποφασιστικά και σε απόλυτη ετοιμότητα,να αποδομήσει την τουρκική προπαγάνδα και να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση είτε αυτή είναι στο πεδίο το διπλωματικό, είτε είναι στο πεδίο του λόγου, είτε είναι στο πεδίο των πράξεων».

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button